Han Litz zoekt de crossover
"Als ik optreed wil ik de energie opvijzelen. Dat mensen zich vrij voelen. Unity!” Fluitist Han Litz is van vele markten thuis, maar een goed feestje slaat hij nooit af. “En ik speel niet alleen voor een Nederlands publiek.”
Sinds Litz in 1998 summa cum laude afstudeerde aan het Amsterdamse Conservatorium, heeft hij veel tijd op de internationale podia doorgebracht, van Amsterdam tot Jakarta, van Warschau tot Rome. De ‘sambajazzfunkfluitist’, zoals hij doorgaans wordt genoemd, voelt zich thuis in vele genres en stijlen. “Bij de fluit draait het om lucht en adem. Meer dan de sax is de fluit divers van klankkleur. Het is een buigzaam instrument. Het geluid ligt dicht bij de menselijke stem.”
Van ge-orkestreerde jazz tot house heeft Litz zijn fluit laten ‘grommen’. Die ‘grom’ hoorde hij voor het eerst bij Ian Anderson, zanger en fluitist van Jethro Tull. Nu hij zelf professioneel muzikant is, gebruikt hij Jethro Tulls Bach-meets-jazz interpretatie van Bouree als lesmateriaal. Litz onderwijst jonge muzikanten en brengt daarnaast producers en deejays de beginselen van de muziektheorie bij.
“Op hun verzoek fungeer ik als een soort coach muziektheorie,” vertelt Litz. “Dat is geboren uit het samenwerken met producers en deejays bij optredens. Ze wilden hun muzikale kennis verdiepen. Ik vind het prijzenswaardig dat er deejays zijn die dat willen en help graag een handje mee. Op die manier geef je iets terug.”
Wie-is-wie van jazz en dance crossover
Van jongs af aan wilde Han fluit spelen. Op zijn twaalfde begon hij met de dwarsfluit. Op zijn zestiende werd hij gegrepen door jazz, via de radio. “Het was de sound,” zegt hij daarover. “Ik luisterde vooral naar Top 40 radio en wist niet dat er nog meer muziek was. Het medium radio blijft belangrijk in de muzikale opvoeding; niet alleen voor muzikanten, ook voor het publiek.”
Nog voor hij in 1998 als fluitist afstudeerde, had Litz al plaatopnamen gemaakt, van het eerste succes geproefd en door Europa getoerd. Dik een decennium later zijn Litz’s palmares talrijk, zijn discografie omvangrijk en zijn CV leest als een ‘wie-is-wie’ van de internationale jazz en dance crossover scene.
Hij is als muzikant en componist betrokken bij de Engels/Nederlandse band Flowriders (Seravince), de eerste groep die ‘broken beats’ naar het podium bracht. Hij speelde met een keur aan nationaal en internationaal vermaarde deejays, waaronder Erick E, Michel de Hey, Kid Sublime, Roog, DJ Maestro, Jazzanova, Louie Vega (Masters At Work), Patrick Forge (Da Lata) en DJ Deep.
Denken in sound
Litz richtte met KC The Funkaholic en Wiboud Burkens het spiritual jazz project Kindred Spirits Ensemble op. Hij was jaren een van de drijvende krachten achter Lex Empress & The Royals. Met Cassie 6 vormde hij een vast productieteam, dat ondermeer Osunlade remixte. Hij is naast componist, producer en arrangeur ook muzikaal leider van de Han Litz Group, die debuteerde met het album Epiphany (2012).
Nummers van Epiphany zijn geremixed door ondermeer Monte La Rue, Kid Sublime, Greg van Bueren, Nelson & Djosa, Diephuis en Phil Martin voor een tweede album, Epiphany Electrified (2014). “Ik denk in sound,” zegt Litz over zijn vele rollen en zijn uiteenlopende activiteiten. Hij ziet zichzelf als bruggenbouwer. “Ik ben breed georiënteerd. Ik zoek als fluitist graag de crossover tussen jazz en clubmuziek.”
Zijn recente werk Unity In Diversity (2023) verbindt acoustische- met electronische sferen, waarop stijlen als ‘modern spiritual jazz’, 'tribal jazz’ en Braziliaanse samba te horen zijn. Momenteel wordt de release voorbereidt voor een nieuw dance/broken beat project waarop Han samenwerkt met producer Kid Sublime Verder is de fluitist bezig een nieuw remix project te vervolmaken waaraan internationale dj’s uit de soulful-, afro en deephouse scene meewerken.
Releases op diverse platenlabels: King Street, Yoruba, Peng, Wicked Wax, Mr.Bongo, Dream Machine, Jazzy Sport, Ocha Sonar Kollektiv, Apparel Music, Animist, Footwork House Jam, Tribe, Global Diplomacy
Press on recent works with Han Litz: “An explosion of lushness, sounds like colours trapped in a soap bubble explode off the surface. There are no corners cut here” - 5 Magazine.
“dazzling flutework….woodwinds and keys dance across the funk-indebted percussion and arpeggiating synths as freely as a flock of birds swirling over itself in the sky.” - Bolting Bits.
"Use the 3rd eye" takes you on a blissful musical journey you wish would never end…” - Spirit Of House.
“Love Is Supreme is weldadig eigenzinnig” - Parool. “de subtiliteiten van Han Litz” - Dizzy.
“hongerige fluitist flirt met funk” - Trouw.
2023/2024 en nieuwe samenwerking
Een volledig nieuwe richting die er sinds 2022 bij kwam, is begonnen vanuit lang gekoesterde wens van Han Litz om een intergalactisch klank project te starten. Dit in samenwerking met Olivier Schreuder. Bij hun ongeplande buurt-encounters via wandelingen langs Amstel en IJ kwamen zij opnieuw in contact en bleken aan elkaar gewaagde musici te zijn.
In hun nieuwe samenwerkingsverband ligt de focus op het positief creëren en herstellen van contact en aansterken van de banden met de planeet aarde en het universele leven. Een belangrijke pijler bij het verwezenlijken van deze heldere droom continuïteit die voorbij tijd en ruimte ligt, is de bevordering van het in harmonie samenleven van mens, dier en plant.
Het muzikale effect is een tijdloze collectie van grens-ontziende modale composities, waarbij de luisteraar zich waant in een sprookjes-klankwereld, waarin dierengeluiden en electro-acoustische klankvelden harmonische verbinding aangaan en het snijvlak opzoeken tussen vrije improvisatie en structuur van de natuurlijke verhoudingen en het menselijke aspect.